מעט על בוטניקה
מהו מין? סוג? משפחה? סידרה? עקב ריבוי המינים הטבלה מבוססת על סדרות - קבוצות של צמחים, בהתאם לסידור הבוטני ההתפתחותי שלהן ותוך זאת הטבלה מתייחסת למינים בודדים.
מיון וחלוקה בוטנית בסיסית
הטבלה הצמחית מאורגנת אם כך על פי סיסטמטיקה[1] התפתחותית בוטנית מקובלת בשיטת Cronquist.
הסיסטמטיקה מתארת את הסדר ההתפתחותי בעולם הצומח, על פי מערך אבולוציוני היררכי המבטא את שלבי התהוותם של הצמחים, את הקשר ההדדי והצמידות ההגיונית שביניהם. המערך נבנה לפי קשרי המוצא שבין הצמחים - שהוגדרו בהתאם להתפתחות במבנה הפרח, הפרי והזרע של כל צמח.
את הצמחים מארגנים לפי מינים, משפחות, סדרות וקבוצות. כל צמח משתייך למין אחד, ואחר כך למשפחה, לסידרה וכו, אך הבסיס לחלוקה הסיסטמית\אבולוציונית הוא "מין" – Species
מין (Species) - היחידה הבסיסית של עולם החי
ההגדרה הביולוגית של מין היא קבוצת יצורים דומים, בעלי יכולת התרבות והבאת צאצאים פוריים בינם לבין עצמם. כאמור, מין היא "היחידה הבסיסית" לפיה ממיינים את עולם החי בכלל. המשפחות, הסדרות והמחלקות של הצמחים מבוססות על כן על החלוקה למינים:
כל צמח נקרא בשם הסוג ושם המין: Pulsatila pratensis, (בדומה לשם ושם משפחה של בני אדם)
והוא משויך למשפחה, לסדרה, לבת מחלקה (טור) ולמחלקה מסויימים מבחינה בוטנית.
ממיינים את הצמחים בסדר עולה עד לרמת מחלקה (Classis), לפי:
ממלכה ð מחלקה ð בת מחלקה ð סדרה ð משפחה ð סוג ððמין
Classis ð Kingdom ð Sub-classis ð Order ð Family ð Genus Species ð
v מין (Species): היחידה הבסיסית. כמה מינים קרובים ודומים מצטרפים ליצור סוג מסוים.
v סוג (Genus): קבוצת מינים קרובים. כמה סוגים קרובים ודומים יוצרים משפחה אחת.
v משפחה (Family): מכילה כמה סוגים קרובים. כמה משפחות הקרובות אחת לשנייה מבחינה אבולוציונית מקובצות בסדרה אחת. שם משפחה מסתיים תמיד בסיומת הקבועה: aceae – כמו Liliaceae.
v סדרה (Order): מכילה כמה משפחות קרובות באופיין. סדרות קרובות שיש ביניהן סדר התפתחותי עולה בונות בת מחלקה (טור בטבלה). - שם הסדרה מסתיים תמיד בסיומת הקבועה – ales, כמו למשל Rosales.
v בת מחלקה (Sub-classis): מכילה סדרות שיש ביניהן קשר התפתחותי, החל מהקדומה עד למפותחת ביותר. כמה בנות מחלקה, אשר גם הן מסודרות בסדר התפתחותי מתקדם, יצרו מחלקה.
- בשם של בת מחלקה יש תמיד סיומת קבועה – ides, (כמו למשל Hammaelides או Rosides). או dae- כמו Hamamelidae – שהיא צורה ישנה יותר של מתן שמות.
v מחלקה (Classis): קבוצת צמחים גדולה שלכולם יש מכנה משותף מסוים: חד פסיגיים או דו פסיגיים.
v המחלקה יושבת בתוך ממלכה – שהיא קבוצת השתייכות גדולה יותר: ממלכת הצומח.
ממלכת הצומח מחולקת מבחינה בוטנית לשלוש קבוצות או "בנות ממלכה" (בהתאם לחלוקה הסיסטמית של הבוטנאי Cronquist ):
1. בת ממלכת "צמחי היצע" (מכילה את המערכות: אצות, פיטריות וחזזיות (לא מפורט)
2. בת ממלכת "צמחי עובר חסרי זרע" (מכילה את מערכות הצמחים הפרימיטיביים הללו: טחבים, קשקשניים (Lyc) קלמופיטים ושרכים)
3. בת ממלכת "צמחי העובר בעלי זרע" – מכילה את כל שאר הצמחים המוכרים.
בת ממלכת צמחי העובר מחולקת לשתי מערכות עיקריות:
א. על-מערכת "חסרי פרחים וחשופי זרע" (צמחים קדומים, כולל האיצטרובלניים)
ב. על-מערכת "בעלי פרחים ומכוסי זרע" – (זוהי הקבוצה הגדולה ביותר של מיני צמחים, היא מכילה את רוב הצמחים המוכרים, ומחולקת ל-2 מחלקות גדולות: "דו פסיגיים" ו"חד פסיגיים". אשר מחולקות בעצמן לקבוצות קטנות יותר - לפי סדר אבולוציוני של התפתחות.
ניתן לתאר את התפתחות מכוסי הזרע כעץ שנחלק לשני ענפים - לשתי מחלקות עיקריות: דו פסיגיים וחד פסיגיים. כל מחלקה פיתחה ענפים משלה, כשכל ענף מתקדם יותר מזה שמאחריו, כיוון זה יוצר את ציר ההתפתחות המאוזן, ציר (א). באיור 5
בנוסף, כל טור התפתח גם בתוך עצמו לסדרות שונות, שכל אחת מפותחת מקודמתה. כיוונים אלו יוצרים את צירי ההתפתחות המאונכים באיור 5 (ב).
לסיכום
המינים מוגדרים ומובחנים על פי מבנה הפרח והפרי. כל כמה מינים מתקבצים לסוג (על פי קרבתם הסיסטמטית– מבנית). כל כמה סוגים מקובצים למשפחה - כאשר ישנן משפחות קטנות - כמו של הצמחים הפרימיטיביים, וישנן משפחות ענקיות כמו משפחת השושניים ((Liliaceae. המשפחות מתקבצות לסדרות (Orders). הסדרות יוצרות את השורות בטבלה. הסדרות מקובצות תחת "בנות מחלקה" - ישנן בנות מחלקה המכילות מעט סדרות וכאלו עם הרבה סדרות. כל בת מחלקה היא טור בטבלה. בנות המחלקה שייכות בתורן למחלקה מסוימת (דו פסיגיים, חד פסיגיים) והמחלקות מתקבצות תחת 3 בנות ממלכת הצמחים הגדולות. לכל בת ממלכה צריכה להיות טבלה משלה!
*לקריאה נוספת - ראו בספר
[1] הסיסטמטיקה היא שדה המחקר העוסק בתיאורם ומיונם של צמחים לקבוצות על פי הדמיון ויחסי הקרבה שביניהם.